Intrebari frecvente

Consilier pentru Dezvoltare Personala – intrebari primite referitoare la acest curs

1. Care este diferenta intre un curs cu 40 ore si unul cu mai multe ore?

Pot doar sa raspund ce valoare are cursul meu, nu stiu in ce constau alte cursuri de acest tip. Structura cursului este in stransa legatura cu Standardul Ocupational aprobat. Fiecare formator si-a editat suportul de curs (nu este acelasi manual) in functie de pregatirea lui si de informatiile cu care se simte congruent. Degeaba introduci in suportul de curs elemente de NLP daca nu ai facut NLP. Nu le poti preda fara pregatirea in acest domeniu. Degeaba lucrezi zona de emotii, daca nu ai o pregatire si o cunoastere a acestora. Raspunsul meu la aceasta intrebare este de tip “eu cred ca este vorba despre mai multa practica supervizata.”

Fiecare formator isi sustine aceste informatii in functie de adevarul lui. In functie de cat este de asumat. Si de cat este de pregatit sa o faca. El nu este in fata oamenilor pentru a-si demonstra maiestria ci pentru a se conecta cu cei din sala si a transfera informatii. Mai departe, fiecare le va filtra si da mai departe conform adevarului propriu.

2. Ce pot face cu diploma obtinuta la acest curs?

Conform Standardului Ocupational, specialistul poate lucra în mod independent, ca persoană fizică autorizată, sau ca angajat al unor organizaţii sau instituţii cu domenii foarte variate de activitate, sprijinind îmbunătăţirea performanţelor forţei de muncă şi oferind ajutor managementului companiilor pentru atingerea obiectivelor organizaţionale. Activitatea consilierului pentru dezvoltare personală este distinctă faţă de activităţile de psiho-terapie, psihiatrie, consiliere psihologică, prin prisma intensităţii şi complexităţii scăzute a problematicii clienţilor şi a instrumentelor şi tehnicilor specifice de lucru care se bazează pe non-directivitate.

Mai multe despre ce poti face cu aceasta certificare iti voi impartasi la curs. Sunt atat de multe activitati frumoase de desfasurat si atatea oportunitati incat Standardul Ocupational nici nu le-a vazut si cuprins.

3. Pot sa devin si eu formator al acestui curs?

Depinde. Stiu, este un raspuns comun. Insa da, depinde. De formarea ta de baza, de pregatirea ta continua, de energia ta, de abilitatile tale de vorbitor in public, de starea ta, de structura cursului. Acest curs a fost preluat si predat de multi fosti participanti la acest curs, insa subliniez faptul ca pregatirea continua este foarte importanta si nu preluarea in suportul de curs a unor informatii. Este important modul in care transmiti aceste informatii. Ce intelegi chiar tu (ca formator) din aceste informatii. Esti congruent atunci cand vorbesti despre consiliere? Esti autentic? Ai experienta in aceasta zona?

Din ce energie transmiti informatiile mai departe? Doar simte….nu te grabi.

4. Diploma pe care o elibereaza ANC este suficienta pentru a-mi deschide un PFA si pentru a profesa?

Legal, da. Cunostintele pe care trebuie sa le aiba un consilier pentru dezvoltare personala sunt vaste. Ele nu se opresc doar la cele invatate in cadrul cursului.

5. Cu aceasta diploma pot profesa si in UE?

Da. Exista o conditie foarte simplu de indeplinit, o veti afla in cadru cursului.

6. Codul CAEN pentru PFA care este?

La aceste intrebari de tip logistic, veti afla raspunsurile in cadrul cursului.

7. De ce se face mereu trimitere la aceasta noua ocupatie ca fiind una pe care doar psihologii o pot face?

Este parerea mea personala, datorita necunoasterii trainerului si a continutului cursului. Consilierul ghideaza din starea prezenta in starea dorita si nu vindeca trecutul, precum o poate face un psihoterapeut. Sunt oameni care au mai multa cunoastere decat are un psiholog iar informatiile din acest curs vin sa imbrace toate acestea.

Sunt discutii intre toate ocupatiile: avocat-mediator, psiholog-coach…noi nu facem exceptie.

8. Ce sa facem cu aceasta judecata si eticheta pe care o lipesc oamenii, ca nimeni altcineva nu poate consilia asa de bine cum o face un psiholog sau un psihoterapeut?

Prima regula, nu te identifica cu eticheta. Tu stii ce stii si ce vrei sa faci. As putea sa fiu de partea cealalta fiind psiholog si psihoterapeut  insa pot sa fiu obiectiva si sa stiu ca sunt oameni care nu au terminat aceste specializari insa au multa cunoastere si pot sa practice foarte bine aceasta ocupatie.

9. Prin ce ma diferentiez eu de alti formatori ai aceluiasi curs?

In primul rand, imi place sa cred ca sunt un facilitator al acestor informatii. Imi cunosc foarte bine valorile, stiu si pot sa te indrum si pe tine sa le afli pe ale tale. Una dintre cele mai importante cinci valori ale mele, este contributia. Asta inseamna ca ma intereseaza sa-ti ofer cele mai complete si la zi informatii. Eu ma formez continuu si pot sa iti ofer informatii noi si valoroase. Si spun asta cu smerenie si aleg sa fiu corecta cu participantii la cursurile mele.

10. Alte firma au adresa de office si raspunde o secretara, tu de ce te implici in aspecte organizatorice?

Eu ma ocup de acest curs. Strict de ceea ce eu sustin. Cine sa stie mai bine decat mine ceea ce ofer eu in cursurie mele? Cum sa ofer informatii complete si valide participantilor daca rog pe altcineva sa o faca prin email? As plimba in zadar participantii la telefon sau pe email si informatia ar ajunge trunchiata. In plus, ideea de a avea adresa de email cu “office” imi displace. Oamenii nu pot vorbi cu o adresa de email ci cu un al om. Cum ar fi sa scrii un email “draga office”….

11. Sunt cursuri la jumatate de pret…Care este diferenta?

Da, imi pare mie rau ca acest curs, al meu, nu este mai ridicat ca pret si numar de ore. Am aflat de cursul de 150 ore si de pretul acestuia dupa ce deja al meu era aprobat de catre ANC. Si cred ca este unul complet. Mai ales daca esti la inceput de drum. Pentru a oferi informatii complete, formatorul este in continua formare. Informatiile costa. Formatorul are o mare responsabilitate. Desi nu au o pregatire NLP sau oricare alta, livreaza aceste tehnici. Diferenta se va vedea in buzunarul tau, cand vei avea clienti si nu vei stii ce sa faci cu ei.