În limba sanscrită cuvântul „karuna” are semnificaţia de iubire necondiţionată şi compasiune. Compasiunea cultivată de Karuna se diferenţiază de „milă”, este o compasiune detaşată, dar nu rece şi, dimpotrivă, cât se poate de caldă şi confortantă. Compasiunea presupune ÎNŢELEGERE ŞI IERTARE… Înţelegerea presupune CUNOAŞTERE, iar iertarea presupune iniţial IERTARE DE SINE. Tot în limba sanscrită, particula „kar” – componentă a cuvântului Karuna – are semnificaţia de TREZIRE, ACCEPTARE şi REALITATE. Trezirea are aici semnificaţii multiple. În primul rând se referă la trezirea din starea de SOMNAMBULISM SPIRITUAL, în care se află majoritatea locuitorilor Mamei Pământ şi, în al doilea rând, se referă la accesarea forţei interioare specifice şi caracteristice fiecărei persoane în parte.

“Fiecare dintre noi este înzestrat cu o sumedenie de daruri divine, cu care venim la întrupare, daruri care se completează pe parcursul existenţei cu altele, bineînţeles în funcţie de strădaniile personale de a face bine, de a ajuta şi de a ne purifica. Dezvoltarea acestor daruri este cât se poate de necesară pe calea fiecăruia şi tocmai aici metodele şi simbolurile sistemului Karuna ajută foarte mult. Fie că vorbim despre dezvoltarea extrasensibilităţilor (clarviziunea, claraudiţia, clarmirosul şi clartactul), fie că ne referim la dezvoltarea intuiţiei pozitive, toate acestea sunt asistate de lucrul efectiv cu simbolurile şi metodele din Karuna. Ghizii pe care îi primim în urma iniţierilor în sistemul Karuna se implică direct în dezvoltarea acestor daruri şi extrasensibilităţi, la fiecare dintre noi, în funcţie de meritele personale.” – Risvan Rusu

Simbolurile Karuna sunt caracterizate de niveluri foarte mari vibraţionale şi de o eficienţă sporită. Îmbinarea acestora cu simboluri specifice altor sisteme Reiki sau de vindecare şi cu tehnici de redresare energetică face ca eficienţa lor să sporească exponenţial.